Kiemelt hírdetések

Tesco

CBA

Általános tudnivalók

Az OPTI elektronikus utalvány olyan „virtuális” utalvány, mely a hagyományos papír alapú utalványok felhasználói körével egyezően igénybe vehető, viszont nemcsak a címlet szerint használható fel, hanem a beváltás pontosan a vásárlás értékének megfelelően történik. Tehát pl. egy 1.352.- Ft-os vásárlás esetén virtuális utalványának értéke pontosan ennyivel csökken így nem veszíti el a fizetendő összeg és az utalvány érték közötti különbséget.
Fontos, hogy az utalványok nem járnak le és elvesztésük esetén is csak a kártyát kell pótolni.
Nem kell vaskos utalvány tömbökkel vásárolni menni, hanem egy plasztik kártya tartalmazza a teljes utalvány értéket.
Az SZJA törvény szabályozza, hogy mik tekinthetők utalványnak
Az Szja tv. 69. § (11) szerint: Utalvány e törvény külön rendelkezése alapján, vagy annak hiányában is akkor minősül természetbeni juttatásnak, ha az utalványra vonatkozóan a juttatási feltételek alapján megállapítható, hogy az mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel, és egyebekben a juttatás körülményei megfelelnek az e törvényben a természetbeni juttatásokra vonatkozó rendelkezésekben foglaltaknak. Nem minősül természetbeni juttatásnak a bármire felhasználható utalvány, valamint a természetbeni juttatás helyett adott, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti készpénz-helyettesítő fizetési eszköz.
Az OPTI utalvány a fenti idézetnek megfelel hiszen: 
  • Kizárólag csak azokon a helyeken és csak meghatározott körre (pl. kész étel vásárlás) használható fel.

  • Nem csekk és nem is elektronikus pénz, nem jogosít készpénz felvételre és mögötte nem pénzkövetelés áll.

  • Az elfogadóhelyek banki termináljait használja ugyan de - hasonlóan a pontgyűjtő vagy egészségpénztári kártyákhoz - nem fizetőeszköz így nem tartozik a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény hatálya alá.

 

 Az OPTI utalványokkal kapcsolatos PM állásfoglalását letöltheti innen.
 

Étkezési utalvány

Iskolakezdési utalvány

Ajándék utalvány

Internet utalvány

Meleg étkezési utalvány

Hideg étkezési utalvány